Шипшина і її корисні властивості

 

Шипшина відноситься до сімейства розоцвітих. Це чагарник, який має тонкі, колючі пагони, які виростають до трьох метрів в довжину. Цвіте шипшина в травні - червні. Його квітки білі або рожеві складаються з п'яти пелюсток, і виливають чудовий аромат. Плоди дозрівають в серпні - вересні.

Також і біля коріння є цілющі і корисні властивості. Викопуючи восени і висушуючи, їх застосовують як в'яжучий засіб. У насінні шипшини міститься багато вітамінів і жирних кислот. З них видавлюють олію, і застосовують його як протизапальний або ранозагоювальний засіб. А з пелюсток квітки шипшини можна приготувати дуже смачне варення.

Хімічний склад плодів шипшини:

Зрілі плоди шипшини оранжевого кольору з червоним відтінком, не мають запаху, кисло-солодкі в'яжучі на смак. Плоди шипшини містять цілий полівітамінний комплекс, а також величезна кількість аскорбінової кислоти (вітамін С). В середньому вміст аскорбінової кислоти в плодах шипшини близько чотирьох-шести відсотків, але деякі види шипшини містять до вісімнадцяти відсотків вітаміну С - це в десять разів вище, ніж у смородині і в п'ятдесят (!) Разів вища, ніж у лимоні. Також шипшина багатий рутином (вітаміном Р), вітамінами А, В1, В2, К, а в його насінні знаходиться велика кількість токоферолу (вітаміну Е).

Плоди шипшини багаті флавонолових глікозидами, кемпферол і кверцетин, макро-і мікроелементами (калій, залізо, марганець, фосфором, кальцієм, магнієм, натрієм, міддю, хромом, молібденом, кобальтом), органічними кислотами (лимонної, яблучної та ін), цукром (до 18%), дубильні речовини, лікопіном, рубіксантін, ефірною олією.

Корисні властивості шипшини:

Плоди шипшини мають бактерицидну дію, а також фітонцидні та протизапальні властивості. При вживанні плодів шипшини нормалізується діяльність шлунково-кишкового тракту, а також посилюється діяльність нирок, при цьому не дратуючи епітелій (дає сечогінний ефект).

Через високий вміст вітаміну С, плоди шипшини використовують при лікуванні різних захворювань, авітамінозу, гіповітамінозу, які пов'язані з недостатністю цього вітаміну. Відомо, що аскорбінова кислота впливає на стінки судин, зчищаючи з них шкідливий холестерин, що запобігає атеросклерозу, зміцнює капіляри і дрібні кровоносні судини, активізує захисні сили організму проти різних інфекцій (і навіть коклюшу, скарлатини, пневмонії, дифтерії).
Шипшина і його корисні властивості дуже корисні й ефективні в лікуванні виразки дванадцятипалої кишки, гастриту, коліту, сечокам'яної хвороби. Також його застосовують при таких хворобах як малярія, недокрів'я, хлороз, гіпертонія, використовують при погано гояться ранах, кровотечах.

Застосування плодів шипшини:

Шипшина можна застосовувати в різному вигляді: заварювати чай, робити відвар, настій, настоянку, сироп, екстракт. Також можна вживати в їжу плоди шипшини у свіжому вигляді. Плоди шипшини використовують для варіння варення, компотів, киселів, морсів, соків.

Як приготувати вітамінний настій з шипшини

Взяти 20 г плодів шипшини і залити 500 мл окропу (можна в термосі), приймати по 100 мл за півгодини до їжі 2 рази на добу (обов'язково проціджувати через марлю або срібне ситечко). Готувати не більше як на 2 доби.

Відвар шипшини (сушеної)

Взяти 100 г сухих плодів шипшини, 1 л води, 5-10 г цукру або меду.
Плоди розчавити товкачем, прибрати відокремилися волоски, решта залити водою прокип'ятити в закритому посуді 5-7 хвилин, дати настоятися протягом 2-3 годин, процідити через 3 шари марлі. Для поліпшення смакових якостей додають цукор або мед.

Відвар шипшини з лимонним соком

Взяти 20 г сушених плодів шипшини, 20 мл лимонного соку, 150 мл води.
Плоди промити, залити гарячою водою, кип'ятити 10 хвилин. Дати настоятися і процідити. Можна додати 1 ч.ложку цукру. Влити лимонний сік.

Сироп з шипшини

Взяти 1 кг шипшини, 1 кг цукру, 6 склянок води.
Свіжі плоди, відділені від насіння, ретельно промити в холодній воді, потім очистити від волосків, подрібнити на м'ясорубці. Залити водою і кип'ятити 10 хвилин, додати цукор і продовжувати варити 15-20 хвилин. Процідити через сито і розлити в пляшки.

Напій з шипшини з чорницею

Взяти 3 ст.ложки сушених плодів шипшини, 1 ст.ложка сушених ягід чорниці, 3 ст.ложки меду, 5 склянок води. Подрібнені сухі плоди шипшини і ягоди чорниці змішати, залити киплячою водою, наполягати 15-20 хвилин. Відвар процідити. Вичавки знову залити киплячою водою. З'єднати обидва відвару, покласти мед.

Вітамінні чаї:

1. Плоди шипшини і ягоди чорної смородини (можна сушені) заварюють як чай.
2. Заварюють рівні частини плодів шипшини і плодів горобини, їх можна попередньо заморозити.

Ось ще народні способи лікування шипшиною:

1. При хронічних гепатитах різної етіології беруть 0,5 столової ложки коренів шипшини і стільки ж коренів барбарису і заливають 0,5 літра окропу. Кип'ятити 15 хвилин на повільному вогні (краще на водяній бані 30 хвилин). Приймати по 100 г перед їжею.
2. При рясних менструаціях радять вживати відвар: взяти горець пташиний - 20 г, перстач гусячий - 40 г, деревій звичайний - 20 г, шипшина (плоди) - 20 г, дуб звичайний (кора) - 20 р. Приймати по 1 склянці відвару 3 - 4 рази на день.

Протипоказання до застосування:

Препарати шипшини не рекомендується застосовувати людям, у яких спостерігаються тромбози, тромбофлебіти, ендокардити і недостатність кровообігу.

Будьте здорові і нехай завжди у вас будуть вдома цілющі плоди шипшини.

СУХЕ ГОЛОДУВАННЯ

ЖОРСТКА ДІЄТА ДЛЯ ШВИДКОГО СХУДНЕННЯ

ДІЄТА 6 КАШ

ВІНЕГРЕТНА ДІЄТА

ГОРМОНАЛЬНА ДІЄТА

СОЛОНА ДІЄТА

ДІЄТА НА 20 ДНІВ

ЕФФЕКТИВНА ДІЄТА

ДІЄТА ДАР'Ї ДОНЦОВОЇ

ЯК СХУДНУТИ БЕЗ ДІЄТ І ТАБЛЕТОК

ДІЄТА ПРИ ЗАГОСТРЕННІ ГАСТРИТУ

ДІЄТА ПІСЛЯ ВИДАЛЕННЯ НИРКИ

ДІЄТА "ЧАЙ З МОЛОКОМ"

ДІЄТА ПРИ ПОЛІКІСТОЗІ ЯЄЧНИКІВ

БІЛКОВО-ОВОЧЕВА ДІЄТА

ДІЄТА ДЛЯ РОСТУ М'ЯЗІВ

ДІЄТА НА 1 ДЕНЬ

ДІЄТА ПРИ ПРОНОСІ У ДІТЕЙ

ДІЄТА ДЛЯ ЧОЛОВІКІВ ВІД ЖИВОТА

СУПЕР-ДІЄТИ ДЛЯ СХУДНЕННЯ

ДІЄТА БЕЗ ВУГЛЕВОДІВ

ЛУЖНА ДІЄТА

ДІЄТА НА 6 ДНІВ

КЕФІРНО-СИРНА ДІЄТА

ДІЄТА ПРИ АТРОФІЧНОМУ ГАСТРИТІ

ДІЄТА ХВОРОГО НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

ШОКОЛАДНА ДІЄТА

ДІЄТА АРНОЛЬДА ЄРЄТІ

ДІЄТА ПІСЛЯ ВИДАЛЕННЯ МАТКИ

ДІЄТА ПРИ СТЕНОКАРДІЇ

ДІЄТА ПІСЛЯ ВИДАЛЕННЯ ЖОВЧНОГО МІХУРА

ДІЄТА ПРИ МІОМІ

ДІЄТА ПРИ МАСТИПАТІЇ

ХАРЧУВАННЯ ПРИ РЕВМАТИЗМІ

ДІЄТА ДЮКА

ДІЄТА З КУРКОЮ І КЕФІРОМ

ДІЄТА ЛАРИСИ ДОЛІНОЇ

ДІЄТА ПЕРЕД КОЛОНОСКОПІЄЮ

НИЗЬКОКАЛОРІЙНА ДІЄТА НА ТИЖДЕНЬ

ДІЄТА ПРИ ЗАХВОРЮВАННІ КИШЕЧНИКА

ДІЄТА НА ГРЕЧАНІЙ КАШІ

КОРЕЙСЬКА ДІЄТА

ДІЄТА ПРИ ПІДВИЩЕННІ БІЛЛІРУБІНУ